Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

15. 04. 2024

Jak na Food truck? Tohle všechno potřebujete

Vítr ve vlasech, svoboda, peněz tak akorát – to jsou nejčastější představy těch, kteří přemýšlejí nad pořízením food trucku. Realita bývá malinko jiná, šťastné konce však nejsou vyloučené. Protože, jak se říká, štěstí přece přeje připraveným. Máme pro vás návod, jak začít podnikat s food truckem.

Food trucky: Povolení, zákony a pravidla, kterým se nevyhnete

Sepsali jsme pro 10 bodů, na které musíte předem myslet. Než se do nich pustíte, ujasněte si svůj byznys plán a promyslete celý koncept. Pár rad jsme už kdysi sepsali v článku Tvůj brand, tvůj hrad. Buduj ho s rozumemPřemýšlíte nad jídlem? Tady je 5 jídel s dobrou marží.

  1. Pořiďte si food truck

 Zkusit to můžete s novým, použitým, nebo vyrobeným případně i přímo pro vás na míru. Ceny se nejčastěji pohybují od 150 000 výše jenom za food truck přívěs.

2. Na food truck potřebujete živnost z hostinské činnosti


Tato živnost je řemeslná, měli byste proto mít i odborné znalosti. Nebojte, pokud to nesplňujete, postačí vám mít odpovědného vedoucího, který už odbornou způsobilost má. Tu lze prokázat hned několika způsoby, které definuje Živnostenský zákon (1991) v § 21 a § 22.

3. U food trucku počítejte i s přípravovnou

Představa, že si budete ve food trucku všechno vařit je hezká, ne však uskutečnitelná. Přímo v něm připravíte jenom minimum, například dohřejete předem upravené a zašokované maso nebo housky na burger. Budete tudíž pravděpodobně potřebovat externí, zkolaudovanou kuchyni.  

4. Food truck a právo k užívání

Při kontrole vás živnostenský úřad může vyzvat k prokázání oprávněnosti umístění provozovny. K tomu vám postačí nájemní smlouva nebo jiná oprávněnost k místu (např. vlastnictví).

5. Food truck rozjedete jenom se správným řidičákem


Obvykle je to právě řidičský průkaz skupiny B. A když už mluvíme o autě, nezapomínejte na další povinnosti s ním spojené:

·        zaregistrujte ho na registr vozidel,

·        mějte osvědčení o technické způsobilosti vozidla,

·        plaťte pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

6. Food truck a HACCP. Bez něj to nejde


Váš food truck musí být způsobilý pro provozování živnosti. Klíčovým je pro vás nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004.

Dále vám poslouží i vyhláška č. 602/2006 Sb o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných (Ministerstvo zdravotnictví 2006).

S těmito nařízeními jde ruku v ruce povinnost míst individuálně zpracované HACCP.

7. Food truck a místo: Slovo tržní řád nebudete mít rádi

Aby vám podnikání fungovalo, musíte mít zákazníky. Nejčastěji food trucky najdete na různých akcích, trzích, už málokdy na stálém místě ve městě. Má to svůj důvod, který se jmenuje tržní řád.

Na to, abyste mohli prodávat na stálém místě vám totiž nestačí food truck, který splňuje všechny podmínky, má nájemní smlouvu či oprávněnost k místu, musí být uveden také v tržním řádu.

Ten se však aktualizuje v městech jednou, někdy i dvakrát ročně a své místo, na kterém plánujete stát, musíte nahlásit přibližně 2 měsíce před tímto termínem. Když ho prošvihnete, máte rok čas… Nemluvě o tom, že vám magistrát žádost schválit nemusí (v Praze to musí být nejprve městská část, až pak magistrát).

Tržní řád se naštěstí nevztahuje na prodej při různých kulturních, sportovních a dalších akcích – i proto je majitelé foodtrucků vyhledávají. Na některé akce se možná dostanete zdarma, obyčejně je to však za poplatek, který se pohybuje v řádech vyšších tisíc korun. Některé festivaly si berou i % z obratu.

7.1 Food truck dobře označte


Když už máte místo, tak jste opravdu už jenom kousek od podnikání. Nezapomínejte proto i na tuto drobnost. Vaše pojízdné bistro je z hlediska zákona mobilní provozovnou, která musí být řádně a viditelně označena.

8. Food truck a BOZP

Jako zaměstnavatel máte povinnost zajistit školení o BOZP při nástupu zaměstnance do práce, ale i při změně povahy práce, nebo začlenění nových výrobních spotřebičů. Své zaměstnance aspoň jednou do roku proškolte.

Zpracovanou byste měli mít i dokumentaci BOZP, pracovníky vybavte ochrannými pracovními prostředky a nezapomínejte provádět revize a kontrolu všech užívaných strojů a zařízení.

9. Hygienické podmínky. Chce to potravinový průkaz a seznam alergenů


Snad je všem jasné, že povinností majitele food trucku je podávat zdravotně nezávadné jídlo (Zákon o ochraně zdraví). U sebe byste při práci měli mít také potravinový průkaz – rozsah znalostí, které musí držitel průkazu ovládat, je uveden ve vyhlášce č. 490/2000 Sb.

Aby toho nebylo málo, myslete také na seznam alergenů (nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011).

10. Food truck a alkohol

Pokud chcete prodávat i alkohol, nevyhnete se dalším obstrukcím (nemluvíme teď o cedulce Alkohol a 18 let, ne kterou taky nezapomínejte).

Na to, abyste mohli příležitostně prodávat lihoviny (obsah ethanolu nad 15 %), musíte tuto skutečnost písemně oznámit 5 dnů před zahájením akce celnímu úřadu (Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek). Toto oznámení musí obsahovat:

·        daňové identifikační číslo osoby,

·        druh a množství nabízených lihovin,

·        místo prodeje,

·        druh a popis akce a datum zahájení a ukončení tohoto příležitostného prodeje.

Food truck a rychlá obsluha

Těch nejdůležitějších 10 bodů už znáte. Nyní „zbývá“ přesvědčit zákazníky, aby si jídlo dali právě u vás. Co pomáhá?

Rychlá obsluha – vyhýbat se platbě kartou by byl omyl. Je to rychlé a lidé při platbě kartou více utratí, vzdát se nemusíte ani dýšek. Zjistěte, jak je zvýšit.

Rychlé objednávky – nikdo nechce strávit čas na akci dlouhým postáváním ve frontě. Vše by mělo odsýpat. Chce to supr pokladnu, QR objednávky a to vše umí Adaptee Gastro.

Milá obsluha – získá vyšší dýško a možná zvládne i upsell pro vyšší tržby.

Co s food truckem nemusíte

Abychom to zakončili trochu pozitivně. Hurá, máte food truck a tohle tudíž nemusíte:

·        mít právní důvod pro užívání provozovny,

·        oznamovat zahájení a ukončení provozování živnosti.

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.