Ale! Můžete být připraveni a počítat s několika variantami:
- Česká republika bude po celý rok 2021 ve stupni PES 3 a níže
Tato možnost je ta, kterou bychom si přáli, ale ruku na srdce. Je velice nepravděpodobná.
- Nějakou dobu bude pohostinství fungovat na klíč
Co to pro vás znamená? Pevné nervy! A taky, že musíte dobře pracovat
se skladovým hospodářstvím a připravit se dokonale na přepínání běžného a
okénkovo-rozvozového provozu.
Jak na to? Podívejte se společně s námi na trendy roku 2021. Ať už to
bude tak jako onak, vězte, že lidé jsou už unavení z vaření doma, chtějí
zkoušet nové věci a jsou od přírody společenští. Do restaurace chodí,
protože si chtějí dopřát jídlo, které si doma nedovedou připravit,
protože chtějí změnu a kvalitu.
Pojďme už ale na ty trendy:
FLEXIBILITA
Přizpůsobte si svou nabídku tak, aby byla co nejjednodušší pro
rozvoz, pro balení, pro okénka a i pro váš sklad. Objednávejte raději
častěji a v menších množstvích.
O tom, jak přizpůsobit nabídku pro rozvoz, vám popíšeme již brzy v dalším článku. Zkuste ale přidat taky něco navíc.
Některé podniky nabízejí večeři k uvaření s sebou –
zkrátka omáčku v pytlíku, kterou si zákazník už jenom ohřeje, čerstvé
těstoviny, které si k tomu uvaří. A funguje to, kvalitní polotovary
tolik cestou netrpí.
Vy ale můžete jít dál. Například nabízet těsto na cookie – rodičové v čase lockdownu po něm s radostí sáhnou, aby děti alespoň na chvíli zaměstnali.
Naučte své hosty, že máte online objednávkový systém a mluvte o tom s nimi i v časech PES 3. stupeň a níž. Ať si pak v časech PES 4. stupeň a výš vzpomenou právě na vás.
BEZKONTAKTNÍ OBJEDNÁVÁNÍ A PLATBY
Zadání objednávky prostřednictvím mobilní aplikace či webu nebo
placení mávnutím mobilního telefonu nebo kartou přes platební zařízení
jsou vidět čím dál častěji.
U mnoha restaurací byl přechod do digitální sféry pomalý a náhodný, až
přišel Covid-19. I když pandemie jednou skončí a opatření se postupně
uvolní, bezkontaktní objednávání a platby tu zůstanou. Spotřebitelé si
zvykli na vyšší rychlost a pohodlí transakcí.
Možnost jíst v restauraci, anebo si jídlo vzít s sebou bude samozřejmostí.
FLEXITERIÁNSTVÍ
Jako cože? Flexiteriáni jsou lidé, kteří se vědomě snaží omezit spotřebu masa. V
dubnu 2019 provedla agentura Ipsos výzkum na téma Češi a stravování.
Podle tohoto výzkumu plánuje třetina obyvatel konzumovat více
rostlinných výrobků a zároveň omezit spotřebu masa a živočišných
produktů: 27 % lidí plánuje v dalším roce zařadit do jídelníčku více
luštěnin. Téměř polovina lidí si myslí, že v restauracích a kavárnách
dochází k růstu nabídky rostlinných produktů.
Co to pro vás znamená? Zařaďte do menu bezmasé jídlo, a ne, ať to není
smažák, nebo květák. Kombinací zeleniny, luštěnin a koření se dají dělat
zázraky (římský kmín, uzená paprika, garam masala).
A zkuste to taky dobře prodat. Mezi hlavní doporučení, jakým slovům se u názvů jídel vyhnout, patří: • “bez masa,” • “veganský,” • “vegetariánský,” • “nízkotučný” (resp. obecně zdůrazňující zdravé jídlo). Fuj!
K atraktivitě konkrétních pokrmů naopak prokazatelně přispívá označení:
• Původu • Chutě • Vzhledu a pocitu z jídla
KOMUNITA
Hosté musejí vědět, že jste. Hlavně v dnešní době. Zkuste být opravdu na očích. Na sítích, na webu a se zákazníky mluvte.
Co funguje? Například soutěže. Zkuste vyhlásit soutěž o recept babičky,
který pak zařadíte na chvíli na jídelní lístek se speciálním věnováním.
Propojte se s okolními restauracemi. Dnes není čas pomýšlet na
konkurenci, ale na solidaritu. Zkuste společnou akci, věrnostní kartu,
anebo se jenom sejít a společně si popovídat.
Protože rok 2021 bude dlouhý, ale snad ne tak dlouhý jako byl ten současný.