Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

31. 03. 2021 • Ze světa gastra

Restaurace se otevírají! Ale ne u nás

Tančící lidé na stolech v Tel Avivu ohromili zdejší gastroscénu, která má otevření v nedohlednu. Izrael, zdá se, se s pandemií vypořádal bravurně. I tam ale pohostinství krvácí a dlouho bude. Ostatně jako i v jiných zemích.

Pamatujete, jak u nás vláda zavírala podniky den před víkendem, kdy měli všichni všechno nakoupeno? V Izraeli se podobně otevíralo. Schválení přišlo v sobotu 7. března, s tím, že podniky smějí otevřít své brány již následující den. Takže mnozí svůj první den propásli.

Škody se počítají všude

I proto se mnozí majitelé rozhodli s otevřením vydržet a chystají se na restart až po Velikonocích, podle tamější Asociace restaurací a barů 4 tisíc podniků již neotevře. Odhaduje se, že v březnu tak i přes možnost podnikat zůstala zavřená polovina restaurací.


Idan Weitzman, majitel kavárny Eazy v Tel Avivu, pro noviny Times of Israel řekl, že před zahájením pandemie zaměstnával 25 lidí, ale otevřel už jenom s pěti: „Velmi doufám, že se mi v budoucnu podaří vrátit do plného provozu. Proces otevírání je velmi komplikovaný a velmi drahý." Taky má strach z opětovného zákazu a je finančně vyčerpaný. Kromě pomoci, kterou dostal od státu v uplynulém roce, si musel vzít půjčky, aby přežil. „Potřebuji je v určitém okamžiku vrátit a nevím jak," řekl Weitzman.


Svého otevření se dočkaly i restaurace v New Yorku, které nyní mohou využívat 50% kapacitu vnitřních prostorů, v únoru to bylo 25 %. I zde ale již 5 tisíc restaurací neotevře a 150 tisíc lidí přišlo o své místo. Restaurace dodržují rozestupy, rouška a mnohokrát u sezení či pokladem instalují plexiskla.

Proč to někde jde?

Do restaurace ale v Izraeli rozhodně nemůže každý. Nyní podniky využívají 75 % svých vnitřních prostor. Vstoupit do nich mohou jenom osoby se zelenými pasy – které potvrzují, že člověk je po očkování nebo po zotavení z viru. Venkovní prostory jsou přístupné i pro ty bez zeleného pasu. Musí se ale dodržovat vzdálenost stolů 2 metry. Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo vzdálenost ještě větší - 2,5 metru.
Premiantem ve zvládnutí pandemie je i Gibraltar, malý ostrůvek patřící Velké Británií, který najdete pod španělskou Andalusií. Tam jsou restaurace taky již otevřené s omezeným počtem sezení – 8 lidi u stolu.
Obě tyto země spojuje efektivní očkovací plán. Gibraltar dokonce hlásí, že má již splněno a první dávkou naočkoval všechny své obyvatele. U nás se o jakýchsi zelených pasech sice mluvilo, ale vzhledem k tomu, že se země ocitá v číslech, které dlouhodobě obsazují první příčky snad všech ukazatelů, které se v souvislosti v pandemii sledují, nejsou na pořadu dne…

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.