Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

12. 05. 2021 • Ze světa gastra

Obaly: Ani eko, ani bio. Prostě s rozumem

Každý chceme žít na zelené planetě. Většina z nás si uvědomuje, že spotřebu obalů je potřeba zrevidovat. Před koronou tady byl sílící trend eko boxíků a brček. Nyní balíme do obalů všichni. Jsou ale ty eko to nejlepší pro naši planetu?


Nejsou. Podle studie německých a norských vědců z prosince 2020  většina bioplastů a rostlinných materiálů obsahuje toxické chemikálie a biologicky / biologicky odbouratelné materiály a konvenční plasty jsou podobně toxické. U nás na trhu se můžete nejčastěji setkat s bioplastem PLA a dalším podobným materiálem je bagasa. Obě sice jsou kompostovatelné, ale ne až tak úplně…


Ten druhý jmenovaný se vyrábí ze stébel cukrové třtiny. Tato rostlina je ale velmi destruktivní a v oblastech, kde se pěstuje, způsobuje vážné poškození ekologické rozmanitosti. Za posledních 10 let se produkce cukrové třtiny zvýšila o několik desítek procent. Obaly z bagasy jsou kompostovatelné jen v průmyslových kompostérech, ne ve volné přírodě. A jak asi tušíte, cukrová třtina v našem okolí neroste, takže její ekologická stopa bude taky značná.

Samostatně v přírodě se nerozloží ani bioplast PLA, opět potřebuje průmyslový kompostér. Zahodit nyní ale všechny eko obaly a používat ty polystyrenové by ale nebylo moudré. Chce to použít selský rozum.


Přesuňte kousek zodpovědnosti na zákazníka

Pamatujete, jak byli všichni paf z bambusových brček? Zachraňujeme přírodu! Až na to, že se z toho nedalo pít. Naštěstí mnoho podniků pochopilo, že pokud nechtějí nabízet plastová brčka, nemusí mít nutně ta bambusová. Lidé si zkrátka vzpomněli, že pít se dá i bez nich.


Když mluvíme o pití, tak tu máme papírové kelímky. Jé! Ale i oni obsahují plasty, jenom tak mají izolační schopnost a rozkládají se i 20 let.

I vědci vidí, že snaha o ekologické plasty je častokrát na hraně. Dva mladí čeští studenti vymysleli vlastní jedlé kelímky. Takže odpad, který jejich snědením vznikne se spláchne při ranním posezení na toaletě. V tomto oboru nás čeká ještě hodně inovací.


A jaký by měl být postoj k obalům u vás? Chcete udržet jídlo v co nejlepší formě, takže použijte materiál, který má dobré termoizolační vlastnosti. Chcete ale snížit spotřebu obalů? To už chce více snahy. Motivujte hosty, aby si nosili vlastní obaly. Například snížením ceny o 10 % za jídlo, pokud si ho odnesou ve svém.

Další možností je nakoupit vratné krabičky a kelímky, za které vám host nechá zálohu a pak je vám vrátí. Obaly jsou tak v oběhu déle a vy svým úsilím pomáháte chránit matičku Zemi.


Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.