Věděli jste, že?
Estetika na talíři má své místo a vědí to i špičkoví šéfkuchaři, kteří na
plating nedají dopustit. Dobře naaranžované jídlo totiž zákazníci vnímají
jako chutnější a zdravější.
1. Jak fotit jídlo: Uspořádání je důležité
Držte se pravidla: to nejdůležitější, ať je uprostřed snímku. Nezapomínejte také na doplňky jako příbory, ruce, dekorace – fotce dodají ráz autenticity.
Vyhněte se však stále stejnému uspořádání. Měňte povrchy, nádobí i pozadí.
2. Jak fotit jídlo: Nezapomínejte na nasvícení
Nejlepší je fotit za denního přirozeného světla. Když už musíte sáhnout po umělém osvětlení, volte teplejší odstíny.
Vyhýbejte se
osvětlení zepředu, způsobuje totiž, že jídla na fotce vypadají jaksi mdle. Světla
nastavte ze stran, zvýrazníte tak stíny a světlá místa. Právě takové osvětlení
se skvěle hodí pro hamburgery.
3. Jak fotit jídlo: Zkoušejte různé úhly
Zapomeňte na
focení na jednom místě a v jednom úhlu. Roztočte to s foťákem se
záběry z boku (chleby) či z nadhledu (saláty).
TIP
Jak vyfotit sendvič
Rozřízněte ho na polovinu, čímž vyniknou všechny ingredience a vyfoťte ho
z boku.
A rada na závěr?
Nebojte se být kreativní. Inspirovat se můžete například tímto profesionálním
fotografem, který se specializuje na focení vína.