Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

22. 03. 2022 • Ze světa gastra

Inflace: Tipy, jak v restauraci nastavit ceny a ušetřit

Průměrná míra inflace za rok 2021 činila 3,8 % a byla tak nejvyšší od roku 2008. Ceny zboží vzrostly o 3,5 % a ceny služeb o 4,4 %. Dotýká se to každého z nás a taky vašeho podniku. Zjistěte, jak při inflaci pracovat s cenotvorbou a kde se dá rozumně ušetřit.


Podle údajů Českého statistického úřadu meziročně stouply především ceny některých druhů zeleniny, mléka či olejů. To se samozřejmě podepisuje nejen na cenách za nákupy potravin, ale také na konečném účtu za jídlo v restauraci. Od roku 2017 stoupla průměrná cena obědového menu v Česku bezmála o čtvrtinu.

Ceny zvedejte po kalkulaci
Dalšímu růstu cen za vaše pokrmy se pravděpodobně nevyhnete. Nedělejte to ale unáhleně a na základě „pocitologie“ – tam přihodím 5 korun, tam 10… To by vašemu byznysu jenom uškodilo.

Při úpravě cen sledujte:

  • Oblíbenost a rentabilitu jednotlivých položek – u všech položek si dobře přepočtěte celkové náklady na přípravu a nezapomeňte na svou přirážku. Oblíbené pokrmy by měly generovat tu největší marži. Zákazníci sami vědí, že ceny jdou nahoru a pokud bude zdražení odpovídat trhové ekonomice, přijmou ho, zejména u těch nejoblíbenějších položek.
  • Navyšujte postupně a v delším časovém období – skokové a velké zdražení cen rozhodně nepomůže. Dělejte to postupně a v delším časovém horizontu, dle konkrétních výpočtů.

Myslete na to, že:
Hranice mezi zvyšováním cen a ztrátou zákazníků je tenká a velké zvýšení cen nezůstane bez povšimnutí. Zkuste se při každém navyšování cen držet v rozmezí 1–2 %.


Další tipy pro boj s inflací 

Při stále rostoucích nákladech je nutno hledat i jiné cestičky, jak chod vaší restaurace zefektivnit. Zaostřete na menu 
Než začnete provádět změny ve svém menu, analyzujte. Zjistěte si u každé položky ziskovost, oblíbenost, vstupní náklady a jejich možný vývoj.

  • Dívejte se na své prodeje Položky, kterým se dlouhodobě nedaří, škrtněte.
  • Zkontrolujte své náklady Nesledujte jenom cenu ingrediencí, ale také délku přípravy a zbytky po přípravě.
  • Udělejte si žebříček těch nej Sepište si jednotlivé položky na menu na základě popularity. V ideálním případě by vám oblíbenější položky měly generovat nejvyšší zisky.
  • Naslouchejte zákazníkům Povídejte si s nimi. Dívejte se taky na online recenze. Mohou vám mnoho napovědět.
  • Přidejte položky, kde cena surovin tak nerostla V minulém roce došlo k velkému nárůstu cen ovoce a zeleniny. Naopak vepřové maso šlo v roce 2021 koupit o desetinu levněji než v roce 2020. Zkuste tedy zařadit do nabídky suroviny, kde cena skokově nerostla.

Velikost porcí 

Plýtvání je velké téma. Neříkáme, abyste u všech porcí snížili gramáž. Spíše se podívejte na ty položky, které hosté nedojídali. Proč něco vyhazovat do koše? Raději u těchto pokrmů snižte jejich velikost.


Minimalizujte Food Cost 

U ziskové restaurace by se měl food cost pohybovat v rozmezí 28–35 % z celkové prodejné ceny za pokrm na menu. Udržujte spolehlivý a konzistentní systém sledování zásob. Náklady kontrolujte alespoň jednou týdně. Objednávejte u svých dodavatelů co nejpřesněji.

Vše je to o rovnováze. Snažte se nesnižovat kvalitu na úkor zachování nízkých nákladů. Pokud si vás zákazníci oblíbili pro svou úžasnou omáčkou na pizzu, neměňte použité ingredience za levnější, protože si toho zákazníci všimnou.

Rozvozy vás zachrání

Věděli jste, že si jídlo z restaurace v roce 2021 objednalo o 50 % více zákazníků než v roce 2020? Pokud neprodáváte také online, přicházíte o další prodejní kanál. Silný online objednávkový systém generuje výborné tržby a nebere si marži za každou objednávku.


Kolik stojí online objednávkový systém 

Adaptee Gastro funguje na měsíčním paušálu 2500 Kč a z obratu nad 50 000 korun platíte 1,9 %.

Kolik stojí rozvozové platformy

U portálových řešení, kde si zákazník jídlo neobjednává z vaší stránky, ale z webu, kde je i vaše konkurence, si obvykle provozovatelé účtují 30 % z každé objednávky.


Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.