Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

18. 02. 2021 • Z naší IT kuchyně

Budoucnost online objednávek: Takový postpandemický normál

Pokud někdy, kdysi dávno, se někdo ptal, k čemu mu online objednávky jsou, tak nyní nemá pochyb. Na přežití. A do budoucna?

Až se svět opět vrátí do normálu, tak nikdy nebude jako předtím. Digitalizace gastra je již nezastavitelná a lidé si nepřestanou objednávat jídla online ani po pandemii. Tento zvyk se pro ně stal již běžnou součástí jejich životů. Provozovatelé restaurací vidí, že rok s Covidem změnil návyky a preference jejich hostů. Spotřebitelské trendy se mění, a tak přetvářejí způsoby, jakými restaurace fungují. Mění se jídelní lístky – ty se přizpůsobují položkám vhodnějším pro zabalení s sebou, mění se kamenná místa podniků, a dokonce vznikají tzv. Ghost Kitchens.


Dle dat společnosti Rational se předpokládá, že v roce 2022 bude 50 % obratu klasických restaurací generováno z „krabičkového prodeje“, z objednávek jídel určených pro odvoz s sebou a často i vyrobených ve sdílených Ghost Kitchens (o nich se rozepíšeme příště). Už nikdy tady nebude normál, nýbrž postpandemický normál.


Na objednávky online si již hosté přivykli

Před březnem 2020 si jídlo přes aplikace a webová rozhraní objednávali převážně mileniálové a generace Z, jiné demografické skupiny (my starší) spíše upřednostňovaly návštěvu podniku a když už objednávaly jídlo s sebou, tak povětšinou přes zavolání. Pokud se rozhodla pro take-away, tak to rozhodně nebylo nijak často. Nyní? Rozdíly mezi demografickými skupinami se stírají, alespoň co se online objednávek týče. Podle dat Národní asociace restaurací v USA je pro 53 % dospělých nákup jídla s sebou nezbytný pro způsob jejich života a 68 % zákazníků tvrdí, že je pravděpodobnější, že si koupí jídlo s sebou nebo s rozvozem, než tomu bylo před pandemií. Zvyk je zkrátka železná košile.


A restaurace na tuto poptávku reagují: podniky, které fungují i během pandemie kromě výdejného okénka rozjely i online objednávky a mnohokrát i rozvoz. V roce 2020 bylo gastro otevřeno bez omezení pouhé čtyři měsíce. Jak to bude v roce 2021? Bez omezení to bude možná 6 měsíců, možná více, ale možná i méně. Lidé se do restaurací těší, i my stojíme ve frontě!


Na straně druhé si ale lidé přivykli objednávat online a už to nepovažují za něco neobyčejného. Vědí, že to není nad jejich technologické možnosti zmáčknout pár tlačítek a mít objednáno. Růst online objednávek byl konzistentní již před pandemií a po ní bude nadále tady. Nezanikne. Naopak, ten, kdo bude mít uživatelsky jednoduchý objednávkový systém má vyhráno na dvou frontách.

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.