Nařízení o bezinfekčnosti je tady již sice od června, sporadické kontroly
hygieny ale vyústily v to, že lidé nařízení obcházeli. Zhoršující se
epidemiologická situace pak vedla k zavedení kontrol u vstupu do podniků.
Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole a mnozí provozovatelé restaurací si vytrpěli nejeden hate na sociálních sítích. Asi nejznámější se stal post podniku Dno pytle, který říkal: „Kontrolovat budeme.“
A těch případů je více.
O možné povinnosti kontroly bezinfekčnosti u vstupu do restaurace se tady již mluvilo na jaře. Vždyť kina, divadla, plovárny apod. tohle dělat musejí právě od června. Pravda je ale taká, že se nařízení nedodržovala, a tak došlo i na restaurace. Rastislav Maďar, epidemiolog, zavedení kontrol nazval měkčím mezistupínkem, který by mohl předejít zavádění tvrdších opatření. Pokud podniky kontrolovat nebudou, hrozí jim pokuta až 3 miliony korun.
Proč tedy hosté nechodí?
Důvodů je několik.
1. Zrušení bezplatných testů pro neočkované: Tento návrh vede k tomu, že lidé ztrácejí možnost jít na testy bez placení a získat tak průkaz o bezinfekčnosti pro vstup do podniku. Tento návrh vnímá jako nešťastný i Rastislav Maďar, podle něhož se tak ztratí časný přehled o pohybu viru v populaci. „Nepochybně to povede k poklesu počtů testovaných osob a bude hrozit, že o svátcích se virus rozšíří do rodin na různé generace a po Vánocích opět významně stoupne úmrtnost,“ popsal pro Seznam Zprávy.
2. Zhoršující se epidemiologická situace: Značná část hostů je v karanténě a po nich budou v karanténě další a další.
3. Interval mezi očkováním: Po zavedení tohoto pravidla se zvedl zájem o vakcíny, bohužel ale cesta k plnému zočkování trvá několik týdnů.
Vaše zkušenosti: Ne všude lidi nechodí
Dva dny po zavedení kontrol bezinfekčnosti měla například Pizzerie San Marco v Třebíči 42 hostů oproti běžným 250–300. Jiná třebíčská restaurace taky mluví o 80% propadu. Otevřeno zůstalo, povinnost kontrol taky, ale žádné kompenzace se nekonají.
Zcela jinou zkušenost mají ale brněnské bary ze skupiny Lidi z Baru. „Potvrzuje se jen to, co jsme říkali už po minulém pondělí v reakci na četné katastrofické mediální výstupy. Žádná apokalypsa se v gastronomii nekoná. Nejhlasitěji se povinnost kontrolovat hosty kritizuje na sociálních sítích a v médiích, naši hosté jsou ale naprosto v pohodě,“ uvádí zakladatel brněnské gastronomické skupiny Honza Vlachynský. Za pravdu mu dává statistika návštěvnosti, respektive tržeb za minulý týden, v jednotlivých barech. Například v Baru, který neexistuje byl minulý týden z hlediska tržeb lepší než ten předchozí, ba dokonce lepší než stejný týden v předcovidovém roce 2019.
S nadcházejícími podzimními dny se může situace zhoršovat, čísla pozitivních stále rostou. Podpořit své tržby můžete nadále online objednávkami a rozvozem. A od toho jsme tady my.