Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

ghost kitchens
05. 03. 2021 • Ze světa gastra

Ghost kitchens – podniky bez vlastních kuchyní

Říká se jim tmavé, nebo kuchyně duchů (dark/ghost kitchens). Na vzestupu jsou v době pandemické a byly i před ní. Klasické kuchyně restaurací stojí na straně jedné, na druhé ty výše zmiňované.


Online objednávky a s nimi spojený rozvoz je na vzestupu. Byl i před pandemií, nyní ale díky/kvůli lockdownu zažívá boom boomů. S tímto trendem jdou ruka v ruce další, nové aplikace, nové technologie, vychytávky a i kuchyně. V angličtině se jim říká dark/ghost kitchens a jsou silně skloňovaným trendem.

Chytré kuchyně ke krátkodobému pronájmu

S rozvozem jídla se zrodily nové typy podniků se sdílenými kuchyněmi, které slibují optimalizaci a minimální náklady. Jsou to vlastně nepodniky, nemají totiž své kamenné místo, proto ta kuchyně duchů. Tu si pronajímáte od třetích stran a v ní si vyrábíte virtuální značku, která se prodává výhradně online a prostřednictvím doručovacích aplikací.
Kuchyně duchů ale nepatří jedné značce, jedná se o co-workingový prostor. Je to promyšlené místo, kde může jídlo připravovat vícero týmů.

Proč jsou kuchyně duchů tak populární?

Jednoduchá odpověď je, protože rozvoz jídel je na svém vrcholu. Kuchyně duchů sázejí na to, že budoucnost jídla spočívá v jeho rozvozu.
Navíc mají tyto kuchyně 21. století další výhody. Za prvé, restaurace mohou drasticky snížit své provozní náklady tím, že budou mít méně zaměstnanců. Bez nutnosti mytí servírovacích misek nebo prostírání mohou společnosti zefektivnit provoz, inovovat a zaměřit se na vytváření kvalitních položek nabídky. Za druhé, tyto kuchyně poskytují příležitosti pro novější restaurace, které se snaží prosadit v notoricky riskantním průmyslu. Počáteční investice do provozu v kuchyni duchů je mnohem menší než otevření plné restaurace, která by mohla umožnit více restauracím.
Zdá se vám, že mluvíme o něčem absolutně mimo realitu? Že tohle se možná tak děje v Americe, ale u nás ne? Tak pozor, již několik let tady funguje tzv. Chefstarter, inkubátor pro začínající restaurace, který nabízí profesionální kuchyň pro gastro start upy. Dáme jídlo vlastní dva gastroprovozy s pěti až deseti samostatnými kuchyněmi. Jídlo tam budou připravovat vybrané partnerské restaurace, zatímco investor zajistí rozvoz k zákazníkům.

Již nyní víme, že restaurace mohou vydělávat i bez zákazníků uvnitř podniku. Online objednávky a rozvozy byly prvními dvěma krůčky. Nyní se můžete zamyslet, jestli své kamenné místo zcela nezavřete a nebude už jenom online a v kuchyni duchů.

 

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.