Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

15. 11. 2021 • Ze světa gastra

Méně hostů? Zapomeňte na apokalypsu, rozvozy jedou

Od začátku listopadu mají restauratéři povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů. Po týdnu od zavedení tohoto pravidla hlásí některé restaurace denní propady návštěvnosti.


Nařízení o bezinfekčnosti je tady již sice od června, sporadické kontroly hygieny ale vyústily v to, že lidé nařízení obcházeli. Zhoršující se epidemiologická situace pak vedla k zavedení kontrol u vstupu do podniků.

Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole a mnozí provozovatelé restaurací si vytrpěli nejeden hate na sociálních sítích. Asi nejznámější se stal post podniku Dno pytle, který říkal: „Kontrolovat budeme.“




A těch případů je více. 



„Pokud provozovatel restaurace plní povinnost, která vyplývá z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, nedopouští se diskriminace spotřebitele.”


O možné povinnosti kontroly bezinfekčnosti u vstupu do restaurace se tady již mluvilo na jaře. Vždyť kina, divadla, plovárny apod. tohle dělat musejí právě od června. Pravda je ale taká, že se nařízení nedodržovala, a tak došlo i na restaurace. Rastislav Maďar, epidemiolog, zavedení kontrol nazval měkčím mezistupínkem, který by mohl předejít zavádění tvrdších opatření. Pokud podniky kontrolovat nebudou, hrozí jim pokuta až 3 miliony korun.


Proč tedy hosté nechodí?


Důvodů je několik.

1. Zrušení bezplatných testů pro neočkované: Tento návrh vede k tomu, že lidé ztrácejí možnost jít na testy bez placení a získat tak průkaz o bezinfekčnosti pro vstup do podniku. Tento návrh vnímá jako nešťastný i Rastislav Maďar, podle něhož se tak ztratí časný přehled o pohybu viru v populaci. „Nepochybně to povede k poklesu počtů testovaných osob a bude hrozit, že o svátcích se virus rozšíří do rodin na různé generace a po Vánocích opět významně stoupne úmrtnost,“ popsal pro Seznam Zprávy.

2. Zhoršující se epidemiologická situace: Značná část hostů je v karanténě a po nich budou v karanténě další a další.

3. Interval mezi očkováním: Po zavedení tohoto pravidla se zvedl zájem o vakcíny, bohužel ale cesta k plnému zočkování trvá několik týdnů.


Vaše zkušenosti: Ne všude lidi nechodí


Situace se liší napříč regiony. Sylvio Spohr, majitel Cafe Louvre a prezident Asociace restauratérů Apron, na kongresu HOREKA 112 předem upozorňoval: „Můžeme očekávat menší návštěvnost. Německo a Rakousko mají od zavedení kontrol bezinfekčnosti nižší tržby o 35 až 50 %, v závislosti od druhu podniku a klientely.“
Dva dny po zavedení kontrol bezinfekčnosti měla například Pizzerie San Marco v Třebíči 42 hostů oproti běžným 250–300. Jiná třebíčská restaurace taky mluví o 80% propadu. Otevřeno zůstalo, povinnost kontrol taky, ale žádné kompenzace se nekonají.

Zcela jinou zkušenost mají ale brněnské bary ze skupiny Lidi z Baru. „Potvrzuje se jen to, co jsme říkali už po minulém pondělí v reakci na četné katastrofické mediální výstupy. Žádná apokalypsa se v gastronomii nekoná. Nejhlasitěji se povinnost kontrolovat hosty kritizuje na sociálních sítích a v médiích, naši hosté jsou ale naprosto v pohodě,“ uvádí zakladatel brněnské gastronomické skupiny Honza Vlachynský. Za pravdu mu dává statistika návštěvnosti, respektive tržeb za minulý týden, v jednotlivých barech. Například v Baru, který neexistuje byl minulý týden z hlediska tržeb lepší než ten předchozí, ba dokonce lepší než stejný týden v předcovidovém roce 2019.

S nadcházejícími podzimními dny se může situace zhoršovat, čísla pozitivních stále rostou. Podpořit své tržby můžete nadále online objednávkami a rozvozem. A od toho jsme tady my.

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.